• en
  • nl
  • de

Tee für eine japanische Tee-Zeremonie 

Während der japanischen Teezeremonie ist immer, in traditionellen Pulverform, grüner Tee. Grüner Teeblätter werden getrocknet, geröstet und schließlich zerkleinert und in Natsume, eine Box aus Holz Lack erhalten. Mit der Chashaku, einen kleinen Halter aus Keramik, Holzgriff, wird das Pulver gemessen.

Deze Chashaku wordt doorgegeven aan iedere deelnemer van de ceremonie. De deelnemers hebben een eigen bamboe spatel waarmee een portie thee in zijn of haar theekommetje wordt gedaan. Vervolgens wordt kokend water dat in een gietijzeren ketel, die in het midden van de mat staat, opgediend over de thee in de kommetjes geschonken met de Hishaku, een speciale lepel. Als laatste gebruikt wordt er een Chasen, een kwastje van bamboe, gebruikt om de thee op te kloppen waardoor een schuimige structuur ontstaat. Door dit opschuimen krijgt de thee de karakteriserende bittere smaak die bij deze methode van thee zetten ontstaat.

Gietijzeren theepot Tokyo Studio Design YoginiHet zetten van Zwarte thee

Zwarte thee kan gezet worden met water dat net van de kook af is. Het is dan zo'n 95 °C. De thee moet ongeveer 3 tot 4 minuten trekken. Bij langer trekken kan de thee bitter worden.

Het zetten van Groene thee

Bij het zetten van groene thee het gekookte water laten afkoelen tot ongeveer 70 a 80°C. Dit zorgt er voor dat de goede eigenschappen van de thee optimaal blijven. Laat groene thee 3 tot 5 minuten trekken

Het zetten van Witte thee

Ook witte thee wordt gezet met water van 70 tot 80°C. De thee kan wel 5 tot 7 minuten getrokken worden dit naar smaak.
Menu